2015 © Copyright

by Kim Schulz

Hokkaido risotto med panchetta


<hokkaido risotto med pancetta

 

Sæson for Comfort food

Efterårssæsonen er også græskar sæson – specielt i disse dage hvor Halloween netop er overstået og butikkerne derfor bugner med græskar de forsøger at komme af med til spot-pris.

Min favorit blandt græskarrene er Hokkaido. Det er ikke så stort, har et flot, fast, orange “kød” og så er det smækfyldt med en lækker sødme når det er tilberedt.

Vidste du at Hokkaido græskar oprindeligt kommer fra Japan men i dag også dyrkes på vores breddegrader.

hokkaido græskar er let at arbejde med

Blander man denne lækre græskar med en anden af mine efterårsfavoritter (nåja indrømmet – helårsfavoritter), risotto, så får man intet mindre end en fantastisk cremet og velsmagende ret.

Det er en ret som er perfekt som comfort food i disse småkolde dage med blæst og regn og da den samtidigt er hurtig at lave, ja så er det helt perfekt.

Jeg har tidligere lavet risotto i flere forskellige udgaver, bl.a. her, og her og her.

pancetta - italiens svar på bacon

 

Jeg valgte i dag at tilføje retten lidt protein i form af god pancetta, men har tidligere spist den med alt fra andebryst og kylling til store røde bøffer og sågar helt uden kød (undskyld kære kødgud).

Fakta: Pancetta er italiens svar på bacon, men er i modsætning til Dansk bacon ikke røget, men derimod saltet, krydret og så lufttørret. Det giver en relativ høj salt og umami smag til retter hvori det bruges. Har du ikke pancetta, så brug almindelig dansk bacon i helt stykke som du så selv skærer ud i grove tern.

Opskriften her er til 3-4 personer, men kan også serveres som en lille forret til ca dobbelt så mange personer. I italien, hvor risotto kommer fra, spises risotto nemlig sjældent som en selvstændig ret, men derimod som en forret eller mellemret – en antipasti.

parmasan - altid bedst friskrevet

 

Hokkaido risotto med pancetta

Kort beskrivelse:

Denne ret er rigtig comfort food til at hygge med i efteråret når græskar er i sæson. Jeg anbefaler at man bruger hokkaido græskar i denne opskrift, men butternut og andre græskar kan godt bruges. Serveres her med pancetta, men du kan næsten servere alle slags kød til denne ret eller såmænd helt undlade det.

Ingredienser

  • 300g risotto ris
  • 2 skarlotteløg (eller almindelige løg)
  • ca 1,2liter varm kyllingefond (eller 2 kyllinge boulion terning opløst i 1,2 liter kogende vand)
  • ½-1 hokkaido græskar
  • 1 fed hvidløg (kan undlades)
  • olivenolie
  • frisk timian (til nøds kan tørret bruges)
  • 2 dl hvidvin
  • 80g friskrevet parmasan (eller pecorino, grand pandana eller anden hård-ost)
  • 1-2 spsk smør (kan undlades)
  • salt og peber
  • 2-300g pancetta (eller røget bacon)

Fremgangsmåde

  1. Skær græskar over og fjern kernerne fra dets midte.
  2. Skær forsigtigt den tynde skal af græskaret så kun “kødet” er tilbage.
  3. Skær græskarkødet i små tern og placer dem i et stålfad.
  4. Hak hvidløg fint og bland det med græskar stykkkerne.
  5. Tilsæt en god sjat olivenolie og lidt friskhakket timian.
  6. Bag græskar i oven ved ca 190-200C i 20min til stykkerne er blevet bløde hvis man trykker på dem.
  7. Imens græskar er i ovnen laves risotto.
  8. Hak løgene fint og steg dem møre i en god sjat olivenolie på en pande eller wok.
  9. Tilsæt risene til olien og lad den stege lidt med imens der konstant røres i det.
  10. Tilsæt hvidvin og rør i det indtil al hvidvinen er blevet optaget i risen eller fordampet.
  11. De næste ca 17 minutter skal der løbende tilsættes kyllingefond til risene – bare lige nok til at de hele tiden holdes våde men ikke så meget at de står under vand. Når væsken er væk, så tilsættes nyt og sådan fortsættes.
  12. Imens laves Pancetta ved at skære det i grove tern og stege det sprødt i lidt olie på en pande (husk at holde øje og røre i risottoen samtidigt).
  13. Når risene er al-dente (med let bid, men uden at være hårde i midten), så tilføjes græskar tern (inkl hvidløg) til risottoen sammen med mere frisk timian.
  14. Rør det rundt og du vil nu se at det skifter farve fra hvid til flot orange.
  15. Rør osten i og slut af med at vende en del af pancettaen i risene.
  16. Smag til med salt og peber.
  17. Pynt med det sidste af pancettaen og server straks.

Tilberedningstid: 10minutter

Antal portioner: 4

Hvilken risotto udgave er din favorit?

det færdige resultat - comfort food af den bedste slags.

Kim Schulz

Skriv en kommentar