2015 © Copyright

by Kim Schulz

Flap-meat steak med grov rodfrugtemos


flapmeat steak med grov mos

Jeg går normalt meget ind for at købe lokale råvarer og støtte den lokale produktion. Der er dog ét område hvor jeg stadig må se mig selv købe produkter fra udlandet da de simpelthen ikke findes tilsvarende i Danmark.

Det er nogle af de mere specielle amerikanske oksekød udskæringer jeg tænker på her.

Man kunne sikkert godt finde en slagter her i landet som kunne lave udskæringen til mig. Desværre så har vi i Danmark fået fremdyrket en manisk tendens til at alt skal være så fedtfattigt som muligt. Derfor er de fleste stykker kød i Danmark også så magre og kedelige at de højest sandsynligt kommer fra en gammel afdanket malkeko.

De amerikanske udskæringer derimod har en fantastisk flot fedt mamorering inde i kødet – noget som gør at kødet er en fryd at tilberede da det bliver saftigt og lækkert uden problemer.

Heldigvis er danskerne nu også begyndt at få øjnene op for disse udskæringer og derfor kan vi jo håbe at de med tiden vil kunne komme fra danske kvæg også.

 

Flap-hvad-for-noget?

I denne uge har jeg leget med udskæringen Flap-meat, som kommer fra den del på koen som amerikanerne kalder Bottom Sirloin. Det er en flad muskel som hænger ned på siden lige foran bagbenet på koen og minder på mange måder om den mere velkendte flank steak.

Den er mere bred end lang og typisk 3-5cm tykke når de er størst. Når jeg siger at den er bred, så er det fordi fibrene går på den smalle led af kødstykket og når man skal skære det i skiver, ja så skal man alså skære det på den lange led.

Den amerikanske udgave er fint mamoreret og når den er tilberedt til ca 54C i kernetemperatur, så er den så mør at den nærmest falder fra hinanden. Smagen er intensiv af okse og det kunne fint laves med lidt salt og peber som eneste krydring.

Jeg kan dog godt lide at marinere mit kød lidt og vil derfor give mit bud på en marinade der giver endnu mere umami smag til kødet og samtidigt er fantastisk på grillen.

flapmeat - perfekt mørt og lækkert.

 

Flap-meat steak

Kort beskrivelse:

Med denne marinering kan et stykke flapmeat steak blive helt fantastisk smagfuldt og mørt. Marinaden kan også fint bruges på f.eks. flanksteak eller en god steak.

Marinaden giver en spændende sur-sød smag til kødet og fremhæver oksekødes smag fremragende.

Ingredienser

  • 3 spsk soya sauce
  • 3 spsk balsamico eddike
  • 3 spsk ahorn sirup (alternativt akaciehonning)
  • 2 spsk olivenolie
  • 2 fed hvidløg
  • 1 tsk chili sauce (efter smag)
  • salt peber
  • 1 side flapmeat
  • evt. frisk timian

Fremgangsmåde

  1. Mix soya, balsamico, sirup, olivenolie og chilisauce.
  2. Press hvidløget i marinaden og rør det godt rundt.
  3. Rens kødet for sener og put det i en frysepose sammen med marinaden og lad det ligge i ca 1-3 timer så marinaden kan trække ind.
  4. Lad kødet dryppe lidt af inden du lægger det på grillen over direkte varme. Drys med salt og peber.
  5. Da sukker og olie kan dryppe ned i kullene og give flammer, så er det vigtigt at du lukker låget på grillen når kødet ligger på.
  6. Grill kødet over direkte varme og vend det jævnligt – ca 6-8min på hver side i alt (eller indtil kernetemperaturen er 54C).
  7. Tag kødet af og lad det trække et par minutter inden du skærer det ud.
  8. Husk at skære på tværs af kødfibrene

Til min flap-meat steak serverede jeg en grov rodfrugte-mos, da denne snildt kan suge alle de fantastiske safter op fra kødet. En ekstra portion marinade kan evt. laves og varmes op som en lille sauce til kød og  mos.

 

Grov rodfrugte mos

Kort beskrivelse:

En simpel tilbehør som er uhyre let at lave og som smager skønt sammen med kraftigt kød og grillmad generelt.

Ingredienser

  • 1kg kartofler
  • 5-6 gulerødder
  • 4-5 persillerødder
  • 1 æg
  • 25-35g smør
  • salt og peber
  • friskrevet muskatnød

Fremgangsmåde

  1. Skræl kartofler, gulerødder og persillerødder.
  2. Skær rodfrugterne i 2-4mm tykke skiver og kog dem møre i en gryde med vand (ikke noget salt i vandet).
  3. Hæld vandet fra rodfrugterne og tilsæt smør, salt og peber samt muskatnød.
  4. Rør rodfrugterne sammen med en elektrisk pisker – lad det forblive lidt groft i det.
  5. Tilsæt æg og rør det grundigt ud i den varme mos.
  6. Smag til med mere salt og peber samt evt. en smulle finthakket frisk timian.
  7. Server med noget godt kød.
Kim Schulz

Kommentarer (5)