2015 © Copyright

by Kim Schulz

Gnocchi, and og fennikel – restemad for guder


Gnocchi, and og fenikel

Igår blev der lavet peking and og da vi kun er to i husstanden og det var en kæmpe and, ja så blev der selvfølgelig en hel del andekød tilbage. Det skulle selvfølgelig ikke gå til spilde, så derfor udviklede jeg denne lille reste-mad opskrift af resterne.

Ud over and havde jeg nogle reste bagekartofler liggende, og det satte straks mine tanker i retning af min favorit reste-mad, nemlig: Gnocchi.

gnocchi formes og klargøres

Gnocchi kan vel bedst beskrives som små fluffy pastaer der er delvist lavet på kartoffel. Jeg har tidligere lavet dem her på bloggen som kartoffel-ricotta gnocchi med citron og kylling, men denne gang gik jeg helt back-to-basic og lavede dem blot med kartofler, æg, mel og lidt salt.

Det er lidt en 3trins raket at lave gnocchier, for når man først har fået blandet “dejen”, rullet den ud og skåret den i mindre stykker, ja så skal man også lige koge dem og så derefter stege dem af i rigeligt smør.

De kogte gnocchi

Resultatet er dog intet mindre end fantastiske. Små bløde “puder” af pasta som er gyldensprøde på ydersiden og smørbløde på indersiden.

Jeg valgte denne gang at blande fintsnittet fennikel og forårs løg sammen med anden og så bende det med de stegte gnocchi så de kunne tage smagen fra hinanden.

Det hele blev dryppet med min hjemmelavede teriyaki sirup (jaja opskrift skal nok snart komme) og pyntet af med finthakket fennikel toppe.

Det er reste-mad af den slags der skaber velvære – rigtigt comfort food!.
Hjemmelavet Teriyaki sirup sauce

 

Kartoffel-gnocchi med fennikel, forårsløg og and

Kort beskrivelse:

En lækker måde at bruge rester på. Har man ikke tingene som rester, så er det en ret der er værd at købe tingene ind til alligevel. Det smager formidabelt, og er faktisk ikke så svært at lave. 

Man kan sagtens lave gnocchi til flere dage og så blot fryse dem ned når de er kogte.

Ingredienser

  • 3-4 bagekartofler (kogte/bagte) uden skræl
  • 2 æg (evt 2 æggeblommer yderligere for mere “cremet” konsistens)
  • hvedemel (mængde afhænger af hvor våde kartofler er samt hvor store æg er, men i hvert fald nogle hundrede gram).
  • Andekød (eller kylling)
  • ½ hoved fennikel
  • 4 forårsløg
  • salt + peber
  • 1 stor spsk smør
  • lidt olie (gerne olivenolie)

Fremgangsmåde

  1. Mos kartoflerne grundigt (gerne igennem en si).
  2. Bland æg og et drys salt i kartoffelmosen og rør det godt ud.
  3. Tilsæt nu mel lidt efter lidt og rør det ud så det fordeles i kartoffelmassen uden at lave melklumper.
  4. Efterhånden som der kommer mere mel i, så vil det blive mere sejt og klistret som en dej og til sidst kan du forme det som en klump blød dej.
  5. Hæld rigeligt mel ud på bordet og rul nu dejen ud i tommelfinger tykke stænger som skæres i små stykker af ca 1½-2cm. Sørg for at der er rigeligt mel omkring dem, ellers klistrer de let sammen.
  6. Tryk evt. de små stykker let med en gaffel så de får et fint mærke på siden.
  7. Kom stykkerne i spilkogende, saltet vand i små portioner.
  8. Når de kommer op til overfladen, så er de klar og kan tages op med en hulske.
  9. For at de færdigkogte gnocchi ikke skal klumpe sammen, så hæld lidt olie over dem og vend dem rundt (der skal ikke ret meget olie til – bare lige nok til at coate overfladen).
  10. Fortsæt sådan til al dejen er blevet lavet til små kogte gnocchi.
  11. Hak fennikel og forårsløg i fine strimler.
  12. Pluk andekødet i mindre bidder.
  13. I en wok eller på en stor pande puttes nu rigeligt smør (der skal en del til).
  14. Ved jævn varme steges gnocchi nu i smæret til de begynder at blive gyldne på siderne.
  15. Tilsæt andekødet, fennikel og forårsløg og rør godt rundt indtil det er varmet igennem og fennikel begynder at blive blødt.
  16. Server med en smule teriyaki sauce (eller teriyaki sirup) og pynt evt med toppen fra fennikel.
Kim Schulz

kommentar (1)