Koldrøget laks på grillen
 
 
Her får du opskriften på hvordan du kan lave en koldrøget laks på grillen. Samme fremgangsmåde vil kunne bruges til f.eks. hellefisk og ørred også. Det tager nogle dage at lave en god laks men det er hele ventetiden værd
Forfatter:
Ingredienser
  • 1 stk lakseside (750-1200g)
  • 100g fint salt
  • 50g (rør)sukker
  • 2 tsk tørret dild
Udstyr
  • Koldrøgsgenerator (alternativt kan du folde noget lignende af sølvpapir)
  • røgsmuld (jeg bruger kirsebær og bøg)
  • sølvpapir
  • Fad med låg (stort nok til at laks kan ligge i det)
Fremgangsmåde
Dag 1
  1. Dub laksen tør og læg den i fadet. Drys med dild, sukker og salt så det er et jævnt lag over hele overfladen
  2. Lad laksen trække sådan under låg i 3 timer i køleskabet.
  3. Skyl herefter overfladen ren for krydderier (der må godt sidde lidt dild tilbage)
  4. Dub overfladen tør og lad så laksen tørre på køl i fadet (med låg) i ca 6-8timer.
Dag 2 (helst aften/nat)
  1. Gør røg generator klar ved at fylde den med helt tørt røgsmuld.
  2. Tænd røgsmuld i enden/enderne og sørg for du er sikker på at de gløder stabilt
  3. Læg laksesiden på et stykke sølvpapir og placer der på risten over røggeneratoren.
  4. Lad laksen få røg så længe som koldrøgsgeneratoren kan brænde (helst 8-12timer)
  5. Læg laksen tilbage i fadet, læg låg på og sæt det i køleskabet igen i 3-8timer
Dag 3(helst aften/nat)
  1. gentag punkterne fra dag 2
Dag 4:
  1. Laksen er nu klar til at skære i tynde skiver og servere.
Recipe by Grill & Kokkerier at https://grillkokkerier.dk/2016/07/22/koldroeget-laks-paa-grillen/