Gås på grillen - Perfekt resultat hver gang
 
Forberedelsestid
Tilberedningstid
Tid ialt
 
Min udgave af den perfekte gåsesteg på grillen. Sørg nu for at få en ordentlig gås fra gode forhold - det er alle pengene værd og smager så englene synger.
Forfatter:
Opskrift type: Hovedret
Cuisine: Dansk
Nok til: 6-7portioner
Ingredienser
Fyldet
  • 4-5 æbler (Gerne belle de boskop)
  • 1 lille squash
  • 15-20 svesker
  • salt + peber
Gåsen
  • 1 gås af 5-7kg
  • olivenolie
  • salt+peber
  • sølvpapir
  • kødnåle eller tandstikker
drypbakken
  • Indmad, hals og vingespidser fra gåsen
  • 2 løg
  • 2 gulerødder
  • 2 persillerod
  • 3-4 lauerbærblade
  • 4-5 enebær
  • ½liter rødvin
  • ½liter vand
  • evt. et par timian kviste
Fremgangsmåde
Drypbakken
  1. Start med at skære grønsagerne i grove stykker og placer dem i en foliebakke eller rustfrit stål fad
  2. Tilsæt krydderier, indmad, hals og vinger
  3. Hæld vin og vand ved. Tingene skal gerne være dækket mindst halvt af vand - ellers tilsættes mere vand.
Fyldet
  1. Riv æbler og squash groft
  2. Hak sveskerne groft
  3. Bland godt sammen og tilsæt rigeligt salt og peber.
  4. Er der lidt flomme fedt fra gåsen kan dette også med fordel hakkes fint og tilsættes.
Gåsen
  1. Rens gåsen indenvendigt, fjern indmad, hals og flommefedt (de store fedtklumper) men gem dog det hele.
  2. Klip gumpen af og klip yderste led af vingerne (gem disse til drypbakken)
  3. Pak vinger samt evt lår ind i sølvpapir (disse er nærmest varmen og kan derfor få lidt for meget eller)
  4. Drys indenvendigt med rigeligt salt og peber og fyld så med det forberedt fyld - den må gerne være godt fyldt.
  5. Luk hals og ende åbningen med kødnåle eller tandstikker
  6. Smør skindet ind i olie på alle sider og drys med rigeligt salt og lidt peber (en del vil blive skyllet af under tilberedningen)
  7. Tænd grillen til indirekte varme 200C (det er en hel fyldt grillstarter med gode briketter i en kuglegrill).
  8. Læg kullene ud til hver side og placer drypbakken med indhold mellem kullene (helst så du kan komme til den når du skal have væske op).
  9. Læg gåsen med brystet opad på risten over drypbakken. Sørg for den ikke stikker ud over kullene for fedtet vil dryppe fra den og antænde kullene voldsomt.
  10. Lad gåsen få ca 25minutter ved 200C og skru så ned på 140C.
  11. Giv den ca 40min pr kg gås indtil den er ca 75-80C i kødet på det tykkeste sted under låret (hvis du vil forberede den dagen før, så stop ved 75C og varm den så op næste dag til ca 80C).
  12. Undervejs i tilberedningen bør du overhælde gåsen med væske/fedt fra drypbakken minimum hver 30. minut (jo oftere jo bedre kan man næsten sige)
  13. Lad gåsen trække 30minutter inden du begynder at partere den.
Noter
Det er ikke så mange der benytter squash i deres fyld. Jeg har fundet ud af at det er perfekt til at afgive væske til fuglen uden at give for meget smag. Det smager også dejligt i den endelige fyld om end jeg faktisk ikke selv er den store spiser af dette (men det ved jeg at I er mange der elsker derude)

HUSK at gemme væsken fra drypbakken til en skøn sovs (indmad og halsen smager også lækkert). Tag evt væsken fra en times tid inden gåsen er færdig og så stil den i køleskabet. Så vil fedtet flyde ovenpå og stivne og kan herefter let tages fra og gemmes.
Recipe by Grill & Kokkerier at https://grillkokkerier.dk/2015/11/02/gaas-paa-grillen-perfekt-resultat-hver-gang/