2015 © Copyright

by Kim Schulz

LCHF koldskål med mandel kammerjunker


LCHF koldskål - bedre end de andre koldskål derude

Sommer har koldskål i mund

En af mantraerne når man skifter over til LCHF kost filosofien er, at man ikke skal tælle kalorier, hvis bare man kigger på sine råvarer og sørger for at de aldrig har mere end 5% kulhydrat (og et absolut minimum af kunstige ting).   Det er nogle dejlige lette regler at forholde sig til og gør hverdagen virkeligt let. I weekenden var sommeren på besøg (næsten i hvert fald) og straks krævede fruen i huset at vi skulle have kærnemælkskoldskål. Det kunne jeg kun bakke op om, og var derfor en tur i Bilka for at se på deres udvalg af koldskål. Alle havde de et kulhydrat indhold på 18-28%, hvilket er ganske forventeligt da sukker er en af grund-elementerne i koldskålens sur-søde smag.

Cheasy har godt nok lavet en “koldskål” hvor den var nede omkring de 6%, men denne var så sødet med det kunstige (og ofte udskældte) sødemiddel aspartam. Det gider vi heller ikke, så hjem gik turen for at gennemsøge internettet for inspiration så min egen udgave kunne laves.

Der findes en del forskellige opskrifter derude, som jeg så endte med at lade mig inspirere af og lave min egen udgave. Hovedsagen er, at den holder sig under grænsen på 5% kulhydrat og indeholder godt med fedt – hvilket kvalificerer den som LCHF venlig koldskål:

LCHF koldskål
 
Forberedelsestid
Tilberedningstid
Tid ialt
 
En lækker fuldfed og cremet LCHF koldskål som vil gøre det godt i den kommende sommervarme. Står man og trænger til is, så kan denne også fryses ned til den er næsten helt fast og så serveres som koldskål-parfait is. Holder sig 3-5 dage i køleskabet og skal omrøres inden servering da fløden flyder en smule ovenpå.
Forfatter:
Opskrift type: Dessert
Ingredienser
  • 6 æggeblommer
  • 5 spsk sukrin melis (eller flourmelis hvis man ikke er til LCHF)
  • 1 liter kærnemælk
  • 2 dl creme fraiche 38% (eller 18% hvis du ikke kan finde den anden)
  • 2 tsk vanillepulver
  • skallen af 1 øko-citron
  • 1 citron (saften af)
  • 2 dl piskefløde
Fremgangsmåde
  1. Pisk æggeblommer, vaniljepulver og sukrin luftigt, tykt og "hvidt" i en røreskål.
  2. Pisk fløden til en næsten stiv flødeskum
  3. Opløs creme fraiche i kærnemælk og tilsæt saften og skallen af citron.
  4. Bland æggemassen og kærnemælksblandingen sammen og vend flødeskummen i.
  5. Lad det hele trække en times tid på køl inden servering.
 

Lækker cremet LCHF koldskål

Det fyldet der gør det

Ingen koldskål uden noget at fylde i. Supermarkederne har allerede en masse jordbær på plads i grønt afdelingen. Disse er dog fra udlandet, så hvis man går ind for at bruge lokale/danske råvarer, ja så må man væbne sig med tålmodighed et par måneder endnu. Jordbær er ikke strikt LCHF da de bonner ud med 8,4% kulhydrat, men kan man holde sig til en 4-5 jordbær, så går det nok alt sammen. Hindbær er også en mulighed, da de ligger  helt nede på 6,9% kulhydrat og samtidigt smager rigtigt godt i koldskålen.

Jeg er dog en sucker efter noget knasende i min koldskål og derfor er kammerjunkere et must for mig. De normale kammerjunkere er lavet med hvedemel, så derfor måtte jeg igen i gang med at lave en udgave der er LCHF venlig. En oplagt mulighed er, selvfølgelig at lave det med mandelmel i stedet for hvedemel, da kulhydrater nok er lidt højt i dette, men stadig langt bedre end i hvedemel.

Spiser man ikke bjerge af det, så vil dette fint kunne bruges under LCHF kost.

Mandel kammerjunkere
 
Disse små sprøde kammerjunkere er lækre at bruge i ens koldskål.
Forfatter:
Ingredienser
  • 250 g mandelmel (eg brugte halvt fintmalede smuttede mandler og halvt fedtreduceret mandelmel
  • 100 g smør
  • 100 g sukrin fluormelis (eller almindeligt flourmelis hvis man ikke er LCHFer)
  • 1 stort æg (eller 2 hvis dejen er for tør)
  • 1 dl fløde
  • skal af ½ øko-citron
  • 1 tsk bagepulver
  • 1 tsk vanillepulver
  • ½ tsk kardemomme
Fremgangsmåde
  1. Rør alle ingredienserne sammen til en lind, fast masse. Hvis du lader dejen stå en times tid i køleskabet, så bliver den lettere at arbejde med.
  2. Rul kugler på ca 2cm i diameter og læg dem på en bageplade med bagepapir (der bliver ca 40stk ud af portionen)
  3. Bag i oven i ca 15-20 min på 160C til de bliver gyldne og faste i overfladen.
  4. Tag ud og lad dem køle lidt.
  5. Skær alle kuglerne over på midten og placer dem igen på bagepladen med skærefladen nedaf.
  6. stil bagepladen tilbage i ovnen og skru så ned på 100C og lad dem stå der i ca 20-25 minutter og tørre.
  7. De kan godt virke lidt bløde når man mærker på dem i lun tilstand, men prøv at tage en ud og køl lidt og se om den ikke bliver fint hård (eller giver du dem bare 10min mere og prøver igen).
  8. Køl af på en rist og opbevar i lufttæt beholder indtil de skal bruges.
 

Kim Schulz

Kommentarer (2)

  1. Susanne Meltesen

    For pokker – det her er jo en himmerrigs-mundfuld… 😀
    Har dog brugt tykmælk i stedet for kærnemælk – og lidt kokossukker i stedet for Sukrin.

    TAK for verdens bedste opskrift – nu er sommeren reddet… 🙂

    Svar
    • Kim Schulz

      Er glad for at du kunne lide den. Smagen af kokos sukker er skøn, men det er jo desværre ikke ligefrem godt for os der spiser efter LCHF principperne.

      Svar

Bedøm denne opskrift: